De Rozet, sinds 1987

Nieuws- en advertentieblad De Rozet is inmiddels 37 jaar oud. De eerste Rozet kwam uit op donderdag 23 april 1987 en werd huis-aan-huis bezorgd in de voormalige gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Dit omvatte de dorpen Beek, Berg en Dal, Erlecom, Kekerdom, Leuth, Millingen aan de Rijn, Ooij, Persingen en Ubbergen.

Een internationale krant
Op donderdag 13 augustus 1987 verscheen een speciale uitgave ter ere van de Nachbarschaft 1987: een weekend vol festiviteiten met als centrale thema de ontmoeting tussen de drie grensgemeenten Kranenburg, Ubbergen en Groesbeek. De Rozet werd die dag voor het eerst ook in de gemeentes Kranenburg en Groesbeek bezorgd. Het was aanvankelijk eenmalig, maar al vrij snel breidde De Rozet zich definitief uit over de grens. Sinds de editie van donderdag 20 oktober 1988 valt De Rozet ook bij de Duitse grensdorpen Bimmen, Keeken, Kranenburg, Wyler en Zyfflich in de bus.

Een beetje Nijmegen
Negen jaar na de uitbreiding over de grens kwam er op donderdag 16 oktober 1997 nog een gemeente bij, althans een klein deel van een gemeente. De Rozet kwam voor het eerst uit in Nijmegen-Oost.

Jubel
Het jaar 2012 markeert het 25-jarige jubileum voor de lokale tweewekelijkse bode. Ter ere van dit heuglijke feit kwam op 19 april 2012, naast de gewone editie, een unieke jubileumeditie uit.

Diamant tussen de heuvels
Op 1 januari 2015 fuseerden de gemeenten Ubbergen en Millingen aan de Rijn met Groesbeek. De Rozet volgde in sleeptouw door twee jaar later uit te breiden naar de voormalige gemeente Groesbeek. Vanaf 1 november 2016 ontvingen ook de bewoners van Breedeweg, De Horst, Groesbeek en Heilig Landstichting deze krant. Het Groesbeeks Weekblad hield kort daarvoor helaas op te bestaan. Gelukkig hebben de Groesbekers niet lang zonder lokaal krantje gezeten.

Bezorgdienst Henk Janssen
Kort na de uitbreiding naar Groesbeek, moest Henk Janssen helaas stoppen met het regelen van de bezorging van De Rozet. Hij heeft dit meer dan 29 jaar met verve gedaan. Hij was er vanaf bijna het begin bij en hij wilde eigenlijk niet stoppen, maar hij moest concluderen dat iedereen uiteindelijk een dagje ouder wordt en het werd tijd om van zijn welverdiende rust te gaan genieten. De bezorging werd eind 2016 overgenomen door Richard Moleman, die deze taak tot en met 2024 op zich heeft genomen.

Roosje
Je kent haar wel. Al sinds donderdag 20 mei 1993 staat deze blondine in tuinbroek op elke voorkant van De Rozet. Ze heeft altijd iets te zeggen over het voorpaginanieuws. Verder beleefde ze regelmatig haar eigen avonturen in de stripjes van Susan Wolters. Roosje stamt af van “haar moeder” Roza, een creatie van Beekse kunstenaar Ed Noyons (1931-2011). Vanaf 1988 verscheen deze oude dame in De Rozet. In 1993 ging ze met pensioen, maar niet zonder opvolger. Gelukkig maar, want De Rozet zou niet hetzelfde zijn zonder haar trouwe mascotte Roosje.
Lees hier het exclusieve (en enige?) interview met Roosje, in 2012.

Het pand aan de Rijksstraatweg in Beek, waar De Rozet huisde van 1987 tot en met 2024
De oprichters, Albert de Jong en Nicolette Balledux, proosten op de eerste uitgave van De Rozet in april 1987

Zie het archief voor meer oude kranten.